maandag 5 december 2016

GEDAANTEWISSELING: Android

Tweeduizend jaar geleden overleed de Italiaanse dichter Ovidius. In de eerste jaren van onze jaartelling voltooide hij zijn METAMORPHOSEN.    
In die fantasierijke verhalen vertelt hij hoe meisjes bomen worden.  Of vleermuizen.  En hoe jongens uitgroeien tot zwanen of tot een hert.  
En dat allemaal tegen de achtergrond van een druk universum waarin goden, nimfen en mensen ofwel in de netten van de liefde, ofwel in de kluisters van de haat en wraak gevangen zitten.   
De grondgedachte van de metamorphosen blijft: ‘alles beweegt, niets blijft en niets vergaat…’

Pakweg 2000 jaar later hebben de cursisten van de opleiding Schrijven aan onze academie ook hun verbeelding aan het werk gezet   Zij schreven een tekst waarin een gedaanteverandering zit verwerkt; de ene keer al opvallender dan de andere keer. 


Waar is de tijd dat ik nog gewoon een smartphone in mijn broekzak droeg. Daarvoor had ik al drie andere modellen versleten. Ofwel hadden ze te weinig geheugen, ofwel reageerde een scherm niet accuraat op mijn dikke  vingers. Of ze deden niet wat ik van hen verwachtte en startten zichzelf zomaar opnieuw op.
Maar op een uiterst mooie dag kon ik de hand leggen op het ultieme toestel: de NEXUS 10, uitgerust met de nieuwste versie van het Android systeem. Alle oude kwalen waren met de haverklap verdwenen. Hij zorgde voor perfecte foto’s, hij herinnerde mij aan mijn afspraken, hij telde zelfs mijn stappen zodat ik elke avond kon vaststellen of ik genoeg calorieën had verbrand. Zijn geheugen was quasi onbeperkt. Wanneer ik dacht dat nog een app-ke erbij mijn leven wat comfortabeler zou maken, kon ik dat zo binnenhalen. Meestal gratis als je er de advertenties bijneemt – . Hoe meer ik het toestel gebruikte, hoe intelligenter het werd en hoe beter het inspeelde op mijn wensen. Wensen, waarvan ik zelfs niet wist dat ik die had.
Het vreemde was dat het toestel bij elke uitbreiding ook wat groter werd. Niet veel, telkens enkele millimeter. Dat was blijkbaar nodig om voldoende plaats te vinden op het scherm of om er onderaan een knopje aan toe te voegen. Na enkele maanden paste mijn Nexus niet meer in mijn broekzak en had ik een draagtasje nodig. Dat werd me trouwens door de leverancier prompt opgestuurd. Ik had inmiddels een upgrade contract voor het leven. Al snel groeide  het toestel uit tot een heuse tablet en werd het lastig om ermee te telefoneren of om snel even te kijken hoe laat het was. Maar ook dat probleem werd doeltreffend opgelost. Ik kreeg automatisch een draadloos oortje toegestuurd en wanneer ik mompelend een vraag stelde kreeg ik onmiddellijk het antwoord te horen.
Tot ik op een ochtend wakker werd en op mijn teletablet wou zien hoe laat het was en of er tijdens de nacht nieuwe mails waren toegekomen. Maar het toestel was verdwenen
“Het is 7 uur 42, je hebt drie nieuwe mails bij Telenet en twee bij Gmail. Het is buiten 19° Celsius, het wordt vandaag zonnig weer met een maximumtemperatuur van 32°. Goede morgen.” Zo klonk een stem dichtbij.
Verrast draaide ik me om en naast mij in bed lag een kereltje met een intelligente blik en een opwippende wijsneus.

“Mag ik me even voorstellen, mijn naam is Android 20, maar je mag me gerust Andie noemen. Bij elke vraag die je maar kunt bedenken geef ik je het antwoord. Er is momenteel een interessante aanbieding bij Bol.com. Je kan er met een fikse korting je verhalen publiceren. Zal ik meteen een bevestigende e-mail sturen?”

© Rob

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.